Бизарно но вистинито
8. April 2016 - 11:33

Tврделе дека е убиец - Невин лежел во затвор 33 години

60 годишниот Кеит Ален Харвард тврдел дека е невин и дека не одговара на описот кој го дале сведоците. Тој е пуштен минатиот петок после судската одлука. ДНК тестот го ослободил. Тој во  затвор невин бил цели 33 години.
 
Во 1982 година Харвард е осуден за убиството на Џеси Перон со метална шипка и силување на неговата сопруга додека нивните три деца спиеле, пишува NBCNews.
Тогаш е утврдено дека угризот на жената се поклопува со забите на Харвард. Но ДНК анализата докажува дека виновен за ова е Џери Кроти, кој бил морнал исто како Харвард и негов колега. Кроти починал во 2006 година додека служел казна затвор за киднапирање и кражба. Харвард тврдел дека не е крив и дека не одговара на описот на убиецот кој го дале сведоците.
 
САД во 2015 ослободија 149 луѓе кои биле осудени невини. Секој од нив во просек бил во затвор 14 и пол години.