-->
-->
Три или повеќе јајца неделно го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања
-->
Консумирањето на повеќе од три јајца неделно ја зголемуваат опасноста од срцеви заболувања и рана смрт кај луѓето, во однос на оние кои јадат помалку јајца, се наведува во ново истражување на Медицинската школа при Северозападен универзитет во Чикаго.
– Јајцата, особено жолчката, се главен извор на диететски холестерол… Јадењето дополнителни 300 милиграми холестерол на ден го зголемува ризикот од срцеви заболувања за 3,2 отсто и оној од рана смрт за 4,4 отсто. Едно јајце содржи 186 милиграми холестерол, наведува во извештајот одговорниот за испитувањата Виктор Жонг.
Истражувањето се заснова на податоци од 29.000 Американци со просечна возраст од 17,5 години. Од нив, 5.400 имале срцеви проблеми, а 1.302 биле случаи кои завршиле со смрт.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Златни кратовски денови стартуваа со музичко шоу
-
Тема на денот со Горан Минчев, министер за јавна администрација
-
Златни кратовски денови стартуваа со музичко шоу
-
Два активни пожари денеска - премиерот смета дека тие кај Скопје биле дел од организирана акција
-
Се зголемува бројот на обиди за ин витро оплодување на сметка на ФЗО
-
Златни кратовски денови стартуваа со музичко шоу
-
Реновираниот „Музеј на вода“ повторно блеска
-
Преглед на вестите од светот