-->
-->
Зошто не треба да ги фрлате лушпите од јајцата
-->
![](/sites/default/files/styles/large/public/article/teaser-images/2016/february/jaje111-696x456-37810.jpg?itok=oJqUQ_VK)
Кога ги подготвувате јајцата дома што правите со лушпите? Ако ги фрлате во кантата за отпадоци, губите можност да си го подобрите здравјето.
Лушпите од јајца содржат 90% калциум кој во голема мера му е потребен на вашиот организам.
Калциумот не само што е неопходен за да имате здрави коски, туку и нерви, мускули... Хемиски гледано, калциумот кој се наоѓа во лушпите е истиот оној калциум од кој се направени вашите коски и заби.
Според неколку истражувања направени во Американскиот национален институт за здравје, правот направен од лушпите од јајца лесно се апсорбира во организмот и овозможува бројни здравствени придобивки во кои се вклучени и зацврстување на коските, намалување на холестеролот и крвниот притисок.
Половина лажица прав од лушпи содржи околу 1.000 до 1.500mg калциум што е 90% од дневната препорачана доза за возрасен човек.
Постои едноставен начин како можете да ги употребите лушпите:
1. Ако лушпите претходно не сте ги вареле, варете ги околу 10-на минути за да ги убиете штетните бактерии.
2. Потоа оставете ги да се оладат и истолчете ги додека не добиете чист прав.
3. Чувајте го правот во претходно стерилизирана тегла.
Можете да го користите како додаток во исхраната, во наутро во житарици или смутија.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Тема на денот со Елмедин Конаковиќ, Министер за надворешни работи на БиХ
-
Да се симнат табуата и мажите почесто да прават лекарски прегледи
-
До утре комплетен список на министрите на Владата на Мицкоски
-
Тивок бојкот во СДСМ
-
Ќе плаќаме ли поскапа струја од 1 јули?
-
Зголемен обем на работа во ГОБ 8 септември поради хаосот со салите на Клинички, а кадарот масовно си заминува
-
Спасителите на вода неопходност за безбедни капалишта
-
Националната земјоделска мрежа ги утврди производната и откупната цена на пченицата