Македонија
9. March 2021 - 8:38

Предлог–законот за измени на Законот за државјанството денеска пред пратениците на една од собраниските седници

Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за државјанството на Република Македонија, по скратена постапка, во второ читање, поднесен од група пратеници е на дневен ред на една од неколкуте за денеска најавени седници на Собранието на Република Македонија.

Предлог-законот го поднесоа пратениците Зијадин Села, Скендер Реџепи, Сурија Рашиди, Сафије Садики Шаини, Абдула Салиу, Елми Азири, Халил Снопче, Илире Даути, Атнан Незири, Артина Ќазими, Хусни Исмаили и Африм Гаши.

Како што е најавено пратениците треба да расправаат и по Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за личната карта, по скратена постапка.

Предлогот на законот за изменување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, по скратена постапка, е на дневниот ред на денешната 26-та седница на Собранието на Република Македонија.

На дневниот ред на седницата се и Предлог – законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти, Предлог-законот за дополнување на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа, сите по скратена постапка, како и Предлогот на закон за преиспитување на факти и докази користени во судска постапка, во прво читање.

Најавена е и расправа по Предлог -стратегијата за регионален развој 2020 – 2030.

На една од денешните собраниски седници ќе се дискутира и по Предлог – законот за задолжување на Република Македонија со заем кај Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка по Договорот за заем за финансирање на Проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор, по скратена постапка.

Пратениците се очекува да дискутираат и по Предлог на закон за задолжување на Република Македонија со заем кај Европската банка за обнова и развој по Договорот за заем за финансирање на проектот „Воведување на брз автобуски превоз во Град Скопје“, како и по Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за Македонската банка за поддршка на развојот, скратена постапка.

Меѓу другите точки на дневниот ред на седниците се и Предлог – законот за изменување на Законот за оружјето, Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за прекршоците против јавниот ред и мир, како и Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за патните исправи на државјаните на Република Македонија, сите во прво читање.