Свет
13. December 2019 - 9:31

Потрага по загинатите на Белиот остров

Воен тим од Нов Зеланд слета утрово на Белиот остров во потрага по телата на луѓето кои загинаа при ерупција на вулканот.

Полицијата наведува дека тоа е многу ризична операција и затоа се спроведува многу внимателно поради опасност од нови ерупции.

На Белиот остров, оддалечен 50 километри од источниот брег на Нов Зеланд, се уште излегува чад од вулканот кој, според мислењето на експертите, би можел повторно да се активира во секое време.

Бројот на загинатите се зголеми на осум, а според проценките на здравствените власти, билансот на жртвите не е конечен. Како исчезнати се водат 16 лица, а повеќе од 24 пациенти се наоѓаат на интензивна нега со тешки изгореници.

Островот е посетуван како популарна туристичка дестинација, а на денот на несреќата таму се наоѓале 47 туристи, меѓу кои најмногу австралиски државјани.