Свет
29. May 2017 - 14:28

ЕУ ги продолжи санкциите кон сириските власти за една година

Советот на Европската Унија денеска одлучи да ги продолжи санкциите кон сириските власти до 1 јуни 2018, истакнувајќи меѓу другото, дека „санкциите ќе траат се додека режимот прогонува цивили“.

Кон списокот на лица опфатени од санкциите се додадени тројца сириски министри, со што бројот порасна на 240 Сиријци и 67 сириски организации. На лицата под санкции им е забрането патување во ЕУ и им е замрзнат имотот во странство.

Сирија, исто така, и под нафтено ембарго, ограничени се инвестициите, има санкции кон Сириската централна банка, а во ЕУ е забранет увозот на стока од Сирија.

Овој став на ЕУ е во насока на изнаѓање решение на конфликтот со политички, а не со воени средства, се истакнува во соопштението.

Европскиот совет досега издвои 9.4 милијарди евра за Сирија, главно како хуманитарна помош.