-->
-->
Црвеното месо поврзано со зголемен ризк од рак на дојка
-->
Честата конзумација на црвено месо во раната детска возраст може да доведе до благо зголемување на ризикот од рак на дојка, тврдат научници од Харвард.
Според нив, намалувањето на конзумацијата на црвено месо и честиот внес на мешунки, јаткасти плодови, риба и пилешко доведуваат до намалување на изгледите за развој на рак на дојка.
Новите резултати се темелат врз анализата на податоците собрани од околу 89.000 жени на возраст од 24 до 43 години.
Некои поранешни истражувања веќе ја поврзаа претераната конзумација на црвено месо и месни преработки со зголемување на ризикот од рак на дебелото црево, наведува „British Medical Journal“.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Тема на денот со Владо Мисајловски, носител на листа ИЕ2 од ВМРО-ДПМНЕ
-
Мицкоски ги повика Апасиев и Димитриевски на обединување
-
Парламентарни избори 2024
-
Претседателски избори 2024
-
МОН до основните училишта: Во саботите ќе се одработуваат неработните денови поради изборите
-
Оспорени 3.000 вработувања кои ги потпишал Бесими без врзан потпис, ДИК ќе одлучува дали ќе останат на работа
-
Компанијата „Еуромакс Ресоурсес“ со последно предупредување пред да ја тужи државата за рудникот „Иловица - Штука“
-
Скопје ја надмина бројката од 400 заразени со голема кашлица