-->
-->
Зошто не треба да ги фрлате лушпите од јајцата
-->
Кога ги подготвувате јајцата дома што правите со лушпите? Ако ги фрлате во кантата за отпадоци, губите можност да си го подобрите здравјето.
Лушпите од јајца содржат 90% калциум кој во голема мера му е потребен на вашиот организам.
Калциумот не само што е неопходен за да имате здрави коски, туку и нерви, мускули... Хемиски гледано, калциумот кој се наоѓа во лушпите е истиот оној калциум од кој се направени вашите коски и заби.
Според неколку истражувања направени во Американскиот национален институт за здравје, правот направен од лушпите од јајца лесно се апсорбира во организмот и овозможува бројни здравствени придобивки во кои се вклучени и зацврстување на коските, намалување на холестеролот и крвниот притисок.
Половина лажица прав од лушпи содржи околу 1.000 до 1.500mg калциум што е 90% од дневната препорачана доза за возрасен човек.
Постои едноставен начин како можете да ги употребите лушпите:
1. Ако лушпите претходно не сте ги вареле, варете ги околу 10-на минути за да ги убиете штетните бактерии.
2. Потоа оставете ги да се оладат и истолчете ги додека не добиете чист прав.
3. Чувајте го правот во претходно стерилизирана тегла.
Можете да го користите како додаток во исхраната, во наутро во житарици или смутија.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Велика Сабота - денот меѓу смртта и воскресението
-
Одбележување 121 година од смртта на Гоце Делчев
-
Посебен сообраќаен режим денеска во Скопје
-
Русија тврди дека Украина го нападнала Крим со американски ракети
-
СЗО: Копнен напад врз Рафа ќе доведе до крвопролевање
-
Четириесет и четири години од смртта на Јосип Броз Тито
-
Состојба на патиштата
-
Променливо облачно со повремени врнежи од дожд