Свет
18. May 2016 - 8:26

Жестоки борби меѓу милитантни групи и ИД во западна Либија

Претставник на една либиски милитантна група соопшти дека во западниот град Мисрата, милитантите се борат против борци на Исламската држава (ИД) и дека презеле неколку стратешки позиции, кои краток период беа под контрола на ИД. 

Мохамед Шамаи изјави дека милитантите од Мисрата ја презеле контролата врз три населени места јужно од градот, вклучувајќи ја и областа Абу Граин. 

Тој додаде дека воение авиони извршиле напад врз силите на ИД, додека тие се повлекувале од позициите. 

Во нападите се убиени шест припадници на милитантните групи, а 17 се ранети. 

Продолжуваат судирите на околу 50 километри од Сирт, кох важи за упориште на ИД во Либија.

Борбите се водат две седмици, откако ИД ги презеде трите населби со неочекувани напади.