Македонија
25. October 2016 - 12:22

Земјотрес го стресе Штип

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Штип, Валандово, Битола, Охрид и Крушево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на 25.10.2016 год., регистрира земјотрес чии епицентар се наоѓа во Штипското епицентрално подрачје. 

Овој земјотрес се случи во 10 часот и 11 минути со Рихтерова локална магнитуда 2.8. Истиот беше почувствуван во Штип и околината со интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала.