Македонија
2. August 2021 - 11:10

Заев: Нека е честит Денот на Републиката, Да живее Република Северна Македонија!

„Денеска сите го празнуваме нашиот најголем државен празник 2 Август – Денот на Републиката. На Илинден во 1903 година – со Илинденското востание и Крушевската Република, а потоа и во 1944 година со АСНОМ – Првото заседание на Антифашистичкото Собрание на Народното ослободување на Македонија, се поставија столбовите на Републиката и на државноста.

Во Пелинце, во Крушево и на сите други историски места, се сеќаваме на жртвата на илинденските востаници, на хероите на НОБ, на актерите на независноста и ги чествуваме историските случувања преку двата Илиндена во 1903 и 1944, коишто го одразуваат континуитетот на државотворната историја и стремежот на народите на нашата земја да создадат сопствена држава, еднаква во друштвото на народите.

Илинден е постојан процес кодиран во духот на Македонците, Албанците, Ромите, Турците, Србите, Власите, Бошњаците, и на сите народи кои живеат, творат и се борат за подобро утре во нашата татковина.

Нека е вечен споменот на двата Илиндена!

Нека е честит и вековит Денот на Републиката!

Да живее Република Северна Македонија! “, напиша Заев на својот Фејсбук профил по повод Илинден.