Македонија
19. October 2021 - 14:34

За седум дена починале 105 пациенти со ковид, од нив 26 биле вакцинирани

Министерството за здравство  неделно ќе ја информира јавноста за  починати лица со Ковид 19 кои биле комплетно вакцинирани, какви хронични заболувања имале починатите и колку од починатите со каков тип вакцина биле вакцинирани. За комплетно вакцинирани се сметаат лицата кои примиле  две дози вакцина, а од ревакцинацијата поминале повеќе од 14 дена.  

Во период од 08.10-14.10.2021, починале 105 пациенти со Ковид 19, од нив над 75 % биле невакцинирани. Од вкупно починатите пациенти во период од 8.10 до 14.10, само 26 пациенти починати со Ковид 19, биле вакцинирани. Само еден од починатите пациенти немал хронично заболување и имал 80 години.  

Двајца пациенти се вакцинирани со вакцината на Фајзер. Тројца со вакцина Астра Зенека, четири починати пациенти со Ковид 19, примиле вакцина Синовак, а 17 пациенти примиле вакцина од производителот Синофарм.  

Министерството за здравство во продолжение ве информира за возраста и хроничните заболувања што ги имале 26 те пациенти, кои починале со ковид.  

8 октомври 

Пријавени за починати 16 пациенти со Ковид 19, 5  од починатите биле вакцинирани:  

84 год. кардиолошко заболување 

62 год. кардиолошко заболување 

78 год. кардиолошко заболување 

63 год. кардиолошко заболување и дијабет 

73 год. кардиолошко заболување и дијабет 

 

9 октомври  

Пријавени за починати се 18 пациенти, само 1 од пациентите бил вакциниран. Пациентот имал 80 години и имал две хронични заболувања дијабет и кардиолошко заболување.  

 

10 октомври  

14 пациенти пријавени за починати, од нив 3 вакцинирани.  

64 год. кардиолошко и малигно заболување 

59 год. со кардиолошко заболување 

68 год. кардиолошко заболување и дијабет 

 

11 октомври  

18 пациенти пријавени за починати од нив 6 вакцинирани:  

72 год. кардиолошка и белодробна болест  

69 год кардиолошка болест 

81 год кардиолошка болест и дијабет 

76 год кардиолошка болест 

64 год белодробно заболување 

56 год кардиолошко заболување 

 

12 октомври  

6 пријавени за починати, само 1 вакциниран пациент на 80 години - нема хронично заболување; 

 

13 октомври  

20 пријавени за починати, 8 вакцинирани: 

61 год. кардиолошко заболување и хипотироидизам 

80 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

77 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

48 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

72 год. кардиолошко заболување, дијабет и бубрежно заболување 

77 год. кардиолошко и белодробно заболување 

78 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

71 год. кардиолошко заболување 

 

14 октомври  

13 пријавени за починати, 4 вакцинирани:  

75 год. крдиолошко заболување 

74 год. кардиолошко заболување и дијабет 

64 год. кардиолошко заболување и дијабет  

77 год. невромускуларно заболување