Балкан
12. April 2021 - 11:05

Во Србија од денеска повторно се отвораат трговските центри

Затворените и отворените трговски центри во Србија, од денеска повторно ќе можат да работат од 6 до 22 часот, се наведува во соопштението од Министерството за здравство на таа земја.

Прецизирано е дека во нивната работа, и натаму не смеат да работат угостителските објекти кои се во нивен склоп, но на нив им е овозможена шалтерска продажба на храна и пијалоци.

Во наредбата, покрај останатот, се вели дека управувачот на објектот е должен да обезбеди пред шалтерот за продажба на храна и пихалоци да не се собираат голем број на лица, и помеѓу нив постои дистанца од најмалку два метра.

На влезовите мора видно да бидат истакнати корисни површини на целиот објект, односно просторот и број на личност кои може да бидат во него, како и обврска на посетителите да носат заштитна маска.

Заедничките простории мора на секој час да се дезинфицираат. Мора да има корона-редар кој е одговорен за почитување на мерките за носење на маски, а ако објектот има повеќе влезови и излези и има повеќе катови и поголема површина, мора да има повеќе ковид редари.