Балкан
7. August 2020 - 19:54

Во Словенија откриена голема плантажа со марихуана

Словенечката полиција, на границата со Хрватска открила голема плантажа со марихуана, за која се проценува дека вреди повеќе од два милиони евра на нелегалниот пазар.

Од хеликоптерот за контрола на границата, словенечката полиција забележала огромна плантажа на речен остров на Мура, недалеку од Беница од словенечка страна и Крижовац од хрватска страна, пишуваат локалните медиуми.

Според Индекс.хр, до плантажата не било лесно да се дојде и полицијата морала да се пробива низ гранки и грмушки.

На крајот се избриено 2.650 садници високи меѓу 80 и 110 сантиметри. Од овие растенија би се добило најмалку 600 килограми марихуана.

Тројца мажи на возраст меѓу 40 и 48 години се уапсени и изведени пред истражен судија во Мурска Собота, кој им одредил притвор.

Полицијата ги собрала сите растенија, а за да ги трабспортира бил потребен и хеликоптер.