Македонија
9. July 2015 - 20:40

Во Крива Паланка собрани 79 единици крв

 

На денешната крводарителска акција која се одржа во големата сала на локалната самоуправа на општина Крива Паланка беа собрани вкупно 79 единици крв.
 
Акцијата е во организација на општинската организација на Црвен Крст од Крива Паланка и Институтот за трансфузиона медицина од Скопје.
 
- Иако денешните температури беа многу високи и важат препораките на здравствените работници да не се излегува од 11 до 17 часот, сепак ова е акција со најмасовен одзив на хуманите кривопаланчани за 2015. Особено радува фактот што голем број млади одлучиле да даруваат крв, а важно да истакнам е и дека неколку од дарителите прв пат ја даруваа скапоцената течност, изјави Дарко Пешовски, секретар на Општинската организација на Црвен Крст од Крива Паланка.
 
Пешовски информира дека ова е прва акција за месец јули, а заклучно со денешните, до сега се собрани вкупно 583 единици крв од вкупно проектираните 711 со годишниот план за 2015.
 
- Со денешната бројка на собрани крвни единици годишниот план е исполнет 82 отсто, а до крајот на месецот ни преостанува уште едн акција, закажана за 16 јули која ќе се одржи во соработка со слаткарница „Теа“, додаде Пешовски. ид/вг/18:27