Македонија
1. јуни 2016 - 16:58

Во Крива Паланка собрани 23 единици крв

На крводарителската акција денеска во Крива Паланка беа собрани 23 единици крв.

Акцијата се одржа во просториите на општинската организација на Социјалдемократскиот сојуз на Макеоднија, а ја реализираа општинската организација на Црвен Крст Крива Паланка во сорабтка со Институтот за трансфузиона медицина од Скопје.

Ова е прва акција месецов, дел од редовната годишна програма за крводарувања според која предвидено е да бидат соберени 711 крвни единици.

Досега се одржани единаесет акции според кои е предвидено да бидат соберени 711 крвни единици. Денешната е дванаесетта со која се собрани вкупно 432 единици крв, со што годишниот план е исполнет со 62 отсто.