Балкан
6. April 2020 - 9:39

Во Хрватска ќе се разгледува намалување на работната недела на четири денови

Хрватскиот министер за труд Јосип Аладровиќ не ја исклучи можноста државата да воведе скратување на работната недела поради епидемијата на новиот коронавирус.

Тој рече дека е најавена седница на Економско-социјалниот совет, на која работодавците, синдикатите и Владата ќе се обидат да постигнат консензус за тоа каде би можеле да се направат можни заштеди.

– Потпишани се колективни договори, но очекувам претставниците на работниците да ја прифатат ситуацијата, изјави Аладровиќ, за РТЛ Данас.

Тој исто така најави дека работната недела може да се намали на четири дена.

– Во овој момент, ние се решивме за мерките што ги презентиравме минатата недела, но јас не би ја исклучил мерката за скратување на работната недела, рече Аладровиќ.