Македонија
25. January 2021 - 9:25

ВМРО-ДПМНЕ: Пописот е политички што се гледа и во правото на вето доколку резултатите не испаднат како што се договорени

СДСМ и криминалецот Зоран Заев ќе бидат единствените виновници доколку таканаречениот попис пропадне.

Власта истурка на сила закон за попис кој е полн со нелогичности, со застарена методологија која не е по препораките на Еуростат.

Изгласаа закон за попис кој ќе биде со врзан потпис, од страна на директорот кој е од СДСМ и заменик директорот на државниот завод за статистика кој е од ДУИ, и со тоа јасно се гледа дека ова ќе биде политичка, а не статистичка операција.

Деновиве се погласно се зборува дека веќе меѓувладините коалициони партнери однапред ги договориле резулатите од оваа политичка операција. Токму затоа вакавата операција ВМРО-ДПМНЕ нема да ја прифати.

ВМРО-ДПМНЕ преку пратениците во Собранието се обиде да учествува во носењето на овој закон за попис, преку амандмани на овој закон, но власта како и многу пати до сега, тотално ја игнорираше опозицијата кога се работи за крупни прашања ки се во интерес на сите граѓани.

Повторно го повикуваме претседателот Пендаровски да се одважи и да не биде барем еднаш пиун на криминалецот Заев и да не го потпише овој штетен закон за попис.

Доколку Пендаровски го потпише овој закон, ВМРО-ДПМНЕ ќе ги собере потребните потписи на пратеници, но и ќе побараме и широка народна поддршка преку собирање на потписи на граѓаните. Доколку оваа ненародна власт реши да ја игнорира волјата на народот и продолжи насилието, нам како опозиција ќе ни даде легитимитет да не ги признаеме резулатите од оваа политичка, а не статистичка операција.

Зоран Заев не успеа да направи консензус за ниедно важно прашање во општеството, ниту за договорот или пак за Анексот со Бугарија, ниту за здравствените состојби и нивното надминување, ниту сега за пописот! И за тоа Зоран Заев заедно со своите послушници ќе сносат одговорност!

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ