Македонија
1. May 2020 - 21:04

Велосипедистите немаат обврска да носат заштитна маска

Заштитната опрема не е задолжителна за граѓаните кои престојуваат во двор на станбена семејна куќа, возат велосипед или спортуваат на отворено, (но со задолжително одржување на дистанца од два метри растојание), соопшти Министерството за здравство.

Маски и ракавици не мора да носат ниту граѓаните кои патуваат во моторно возило со лица кои заедно живеат, но и ако се наоѓаат на отворено каде може да одржуваат дистанца од два метри.

Инаку, Министерството за здравство потсети дека од денеска се казнува непочитувањето на Уредбата за носење на заштитна опрема. За таа цел предвидени се казни во висина од 20 евра во денарска противвредност за физичките лица, а за компаниите каде не се почитуваат мерките за носење заштитна опрема за вработените и посетителите, предвидена е казна од 2.000 евра во денарска противвредност.

Задолжителното е носење заштитна опрема (маска, марама или шал) на устата и носот, во сите јавни објекти како државни институции, маркети, продавници, банки, пошти, јавен превоз, чекални, здравствени институции и слично.

Носењето на заштитна опрема е задолжително и на отворени простори, секогаш кога не може да се одржува минимална дистанца од два метри меѓу граѓаните.