Свет
7. јуни 2023 - 8:21

Украински пратеник предупреди дека последиците по животната средина ќе траат со децении

Нападот на браната Каховка е „огромна еколошка катастрофа“, изјави украински пратеник во Одеса Олексеј Гончаренко.

Тој потсети дека повеќе од 150 тони моторно масло од хидроцентралата истекле во поплавените води.

- Последиците ќе траат со децении, изјави тој за Би-Би-Си Њуз.

Женевската конвенција забранува таргетирање брани во војна поради опасност за цивилите.