Македонија
2. January 2022 - 11:28

Теренска анкета на ИПСОС за ВМРО-ДПМНЕ

За потребите на ВМРО-ДПМНЕ агенцијата ИПСОС спроведе теренска анкета од 06 до 20.12.2021 година врз 1023 испитаника на територијата на цела држава Република Македонија, запазувајќи ги демографските карактеристики.

Во истражувањето се вклучени повеќе прашања, а во прилог ви ги пренесуваме резултатите на дел од нив.

1. Доколку би имало утре предвремени парламентарни избори, и на тие избори би се кандидирале партии, а не коалиции, за која политичка партија би гласале?

ВМРО-ДПМНЕ 21%

СДСМ 12.5%

ДУИ 7.2%

ЛЕВИЦА 4.3%

АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ 3.3%

БЕСА 0.7%

ВМРО НАРОДНА 0.5%

ИНТЕГРА 0.4%

ЛДП 0.4%

ТВОЈА ПАРТИЈА 0.2%

АЛТЕРНАТИВА 0.3%

НДП-РДК 0.2%

ГДУ 0.1%

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ 0.1%

ДОМ 0.1%

ДРУГО 0.3%

НЕОДЛУЧИЛЕ 19.2%

ОДБИВАМ ДА ОДГОВОРАМ 18.1%

НЕМА ДА ГЛАСАМ 11.1%

 

2. Дали државата се движи во правилна насока?

Декември

Погрешна насока 60%

Правилна насока 25%

Не знае/одбива 15%

 

Ноември

Погрешна насока 57%

Правилна насока 31%

Не знае/одбива 12%

 

3. Кои се најзначајни проблеми?

Економија/финансии 17%

Високи цени, мали плати 13%

Невработеност 10%

Корупција, криминал 8%

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ