Технологија
29. January 2019 - 12:34

Шок од Америка: Трамп завојува со Кина, кривични пријави против Huawei, од Пекинг веднаш простигна жесток одговор

Кина изрази сериозна загриженост бидејќи САД поднесоа кривична пријава против  Huawei и финанскиот директор на компанијата Менг Вангжу. 
 
Кинеската влада го повика денеска Вашингтон да „ престане со неразумните напади“ врз кинеската технолошка  компанија Huawei , против која САД во понеделникот покренала тужба за крадење на технологија и кршење на санкциите кон Иран. 
 
Кинескиот телекомуникациски гигант  Huawei  ги негираше информациите дека има некакво прекршување бидејќи американските обвинители поднеле неколку кривични пријави против фирмата. 
 
Поради овој  случај  би можело да дојде до тензии меѓу Кина и САД и да доведе до ескалација. 
 
Во соопштението, Huawei  наведено е дека се „разочарани од сознанието за тужбите кои ги покренале против компанијата“. 
 
Во соопшетнието исто така се наведува дека компанијата не направила „ниту едно од утврдените кршења на законот„ и дека „ не е свесна за било каква злоупотреба од страна на финансискиот директор“. 
 
Исто така во соопштението се наведува дека тужбата за крадење на деловни тајни била предмет на граѓанска тужба, што поротата не утврдила „ниту штета, ниту пак намерно и злонамерно однесување“. 
 
Кинеското министерство за  надворешни работи  ја повика Америка да престане со „неразумното потиснување“ врз кинеската компанија, вклучувајќи и Huawei 
 
Кина „одлучно ќе ја брани„ компанијата, се наведува во соопштението  на Министерството за надворешни работи, но не прецизира какви мерки Пекинг може да превземе како  одгвоор на тужбата против водечкиот кинески глобален технолошки бренд.