Свет
27. July 2021 - 11:18

САД со препораки до граѓаните: Не патувајте во Шпанија и во Португалија поради Ковид-19

Американскиот Центар за контрола и превенција на болести и Стејт департментот предупредија дека не треба да се патува во Шпанија, Португалија, Кипар и Киргистан заради зголемениот број на коронавирус инфекции во тие земји.

ЦДЦ го зголеми ризикот за патување за овие земји на „ниво четири: многу високо“ и им препорачува на Американците да избегнуваат патувања, додека Стејт департментот препорачува да не патуваат во тие земји.

Шпанија во јуни повторно ги отвори своите граници за американските туристи и оттогаш е популарна дестинација за американските туристи.

ЦДЦ, исто така, покрена препораки за патување во Куба на „четврто ниво“, додека Стејт департментот препорача да не се патува таму.

Здравствените власти во САД се загрижени и за зголемениот број на заболени лица во Израел, Западниот брег и Газа, а Стејт департментот им препорачува на потенцијалните патници „да ги преиспитаат“ патувањата во Израел.

ЦДЦ и Стејт департментот подигнаа на „ниво 3“ за Ерменија што значи дека невакцинираните патници треба да избегнуваат патување во таа земја, освен ако не е потребно.