Македонија
26. March 2023 - 13:41

САД: Нема индикации дека Русија ќе го користи нуклеарното оружје распоредено во Белорусија

Министерството за одбрана на САД на 25 март соопшти дека нема индикации дека Русија се подготвува да употреби нуклеарно оружје по најавата на Москва дека ќе постави тактичко нуклеарно оружје во Белорусија.

„Ги видовме извештаите за најавата на Русија и ќе продолжиме да ја следиме оваа ситуација“, се вели во соопштението.

„Не видовме причина да ја прилагодиме нашата сопствена стратешка нуклеарна позиција, ниту какви било индикации дека Русија се подготвува да употреби нуклеарно оружје. Остануваме посветени на колективната одбрана на НАТО алијансата“, се вели во соопштението.