Балкан
13. October 2021 - 8:30

Рекордни 24 претседателски кандидати за изборите во Бугарија на 14 ноември

– Рекорден број од 24 кандидати од партии, коалиции и иницијативни комисии се регистрирани во бугарската Централна изборна комисија во пресрет на изборите за претседател и потпретседател на земјата.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, на состанокот на ЦИК, регистрацијата на кандидатите предложени од иницијативниот комитет Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова беше одбиена, бидејќи немаше доволно валидни потписи за поддршка на кандидатурите.

По дополнителен преглед, комисијата ќе донесе одлука за кандидатурата на Јоло Денев.

Лозан Панов и Марија Касимова-Моасе, предложени од иницијативниот комитет за претседател и потпретседател и поддржани од Демократска Бугарија, исто така, добија регистрација од ЦИК во постапка на недовршена верификација на потписите на кандидатската листа.

По барањето поднесено од Бугарскиот земјоделски народен сојуз, партијата нема да учествува во гласањето за пратеници. Денеска треба со ждрепката да се одреди редоследот на кандидатите на двете гласачки ливчиња.