Балкан
1. October 2020 - 19:06

Под посебни епидемилошки мерки, почна учебната година во Црна Гора

– Новата учебна година започна денеска во Црна Гора, а наставата во основните и средните училишта е прилагодена на новите епидемиолошки мерки.

По шестмесечна пауза предизвикана од епидемијата на коронавирус, започнаа часовите во сите црногорски училишта за учениците од прво до шесто одделение, додека учениците од седмо, осмо и деветто одделение ќе ја следат наставата преку Интернет со постојани консултации и тестирања во училиштето. По појавата на првите случаи на коронавирус во март, часовите не се одржуваа во училиштата, туку учениците имаа онлајн настава.

Според упатствата на Министерството за образование и Институтот за јавно здравје, задолжително е да се носат маски и да се почитува мерката за физичко растојание. Мерките предвидуваат дека не треба да има повеќе од 15 ученици во училницата истовремено, додека само еден ученик може да седи во една училишна клупа. Неопходно е да се одржи физичко растојание од најмалку два метра,а децата нема да имаат училишен одмор, туку паузи што можат да ги поминат во училница.

Мерките на Министерството предвидуваат часовите за учениците од основните училишта да траат 30 минути, најмногу четири часа, а за средношколците 30 минути со најмногу шест часа. Министерството појасни дека сите тестови за знаење, тестови, контролни и писмени задачи за сите ученици ќе бидат организирани исклучиво во училиштето, со почитување на мерките.

Учениците и наставниот персонал не смеат да доаѓаат во училиштето ако имаат симптоми на респираторна или цревна инфекција, треска, губење на чувство за мирис или вкус, итн., како и лица на кои им е издадено решение за карантин или домашна изолација.

Според Институтот за јавно здравје во Црна Гора, во моментов има 3.411 активни случаи на коронавирус, додека од јуни досега се регистрирани 160 смртни случаи предизвикани од Ковид-19.