Македонија
25. November 2015 - 13:23

Почна градба на лифт за инвалидизирани лица во општинската зграда во Кавадарци

Почна градбата на лифт за инвалидизирани лица во општинската зграда во Кавадарци, проект во вредност од 1 милион и 100 илјади денари.

Целта е, информираат од Службата за односи со јавноста при Локалната самоуправа,инвалидизираните лица полесно да доаѓаат до институциите на системот и самостојно да ги завршат неопходните работи поврзани со нив.

Планирано е, посочуваат, во наредните две години сите институции во Општината да им бидат достапни на лицата со посебни потреби.

- Започнуваме со Локалната смоуправа, најмногу благодарение на Вардарскиот плански регион каде заеднички аплициравме со  општина Велес. Во Велес веќе е изграден ваков лифт. Сега,  по завршувањето на тендерската постапка, проектот  се имплементира и во Кавадарци, соопштија од општинската Служба за информирање.

Како што појаснуваат, составен дел на овој проект е изградбата  на пристапни рампи во Основното општинско училиште „Гоце Делчев“.

- Но, се работи на тоа комплетно да се заокружи овој процес. Сигурни сме дека наредната година сите училишта и јавни институции ќе бидат достапни и до инвалидизираните лица, информираат од Службата за односи со јавноста при општина Кавадарци.