Македонија
3. јуни 2023 - 16:32

Почина актерот Трајче Ѓорѓиев

Во Скопје, на 57 годишна возраст по долго боледување почина актерот  и режисер  Трајче Ѓорѓиев. 

Ѓорѓиев беше основач, главен двигател на ПАНФИЗ, меѓународниот фестивал за пантомима кој опстојува 16 години. Бил активен на македонската сцена, но и во театарскиот живот во регионот.  

Во својата долгогодишна и исполнета кариера добитник е на „Гран при“ за најдобра претстава и најдобра режија за повеќе претстави меѓу кои и „Кралот  Иби“ „Настојник“ „Домот на Бернарда Алба“ и други. 

Во 2006 година е добитник на две големи награди за претставата „Човекот“ – награда за најдобра сценска игра на фестивалот „Златен рис“ во Бања Лука и наградата на директорите на фестивалот на Меѓународниот фестивал во Габрово, Бугарија.