Овошните сокови со шеќер во големи количини се штетни за срцето
Овошните сокови кои содржат додаден шеќер во големи количини се опасни за срцето и значително го зголемуваат ризикот од други заболувања, тврди една американска студија.
Научниците кои следеле 18 илјади испитаници во текот на шест години, резултатите од своето истражување го претставија на конференцијата на Американското кардиолошко здружение.
Тие констатирале дека кај оние, кои пијат повеќе од 6,8 децилитри напитоци со шеќер, ризикот од смрт од срцеви или други заболувања е два пати поголем од оние кои дневно во просек конзумираат помалку од 3,4 децилитри.
Раководителот на истражувањето Џин Велч тврди дека резултатите само ја потврдиле важноста за контрола на внесувањето на шеќери во организмот.
- Сметаме дека истражувањето во значајна мера го поткрепува сознанието за важноста да се намали уделот на слатки напитки во нашата конзумација, нагласи Велч.
Тие наведуваат дека ваквите напитоци носат голем „прилив на шеќер“, кој телото потоа мора да го апсорбира.
Ново на Сител
-
Во Кисела Вода почна Skopje Street Food Festival – #Burgerology vol. 2
-
Камбовски: Разрешениот судија Енвер Беџети има право на жалба
-
Димитриеска-Кочоска - Славески: Ефикасна координција меѓу монетарната и фискалната политика за макроекономска стабилност
-
Андоновски: До 2035 година Македонија целосно дигитализирана
-
Судски совет: Судството не било ажурно во првиот квартал, причина малку судии и многу неработни денови
-
Британија ќе и испорача 100 илјади дронови на Украина
-
Пандев: Да се прават промени во Македонија е многу тешко, но ние сме оптимисти за иднината
-
Поради сообраќајка затворен за сообраќај патот Струмица – Валандово