Македонија
26. October 2020 - 10:46

Османи: Писмено ќе гарантираме дека немаме терититоријални претензии

Спремни сме да допрезицизираме одредени работи од Договорот за добрососедство, пријателство и соработка со Бугарија. Работни групи од македонското и бугарското МНР на дневна основа разговараат за отворените прашања, изјави министерот за надворешни работи Бујар Османи, потенцирајќи дека тоа е договорено при средбата со неговата бугарска колешка Захариева во Софија. Едно од прашањата се однесува и на краткото име на државава, кое  може да биде протолкувано и дека предизвикува територијални претензии. Токму затоа спремни сме, вели Османи, да дадеме писмени гаранции дека тоа не е случај. Шефот на дипломатијата е оптимист дека Македонија ќе ги почне преговорите во декември, истовремено охрабрувајќи ги историчарите да најдат решение за спорните прашања.

 

Горан Симоновски