Македонија
27. March 2020 - 13:25

Општина Маврово и Ростуше со над 32 милиона денари ќе ја подобрува инфраструктурата поврзана со туризмот

Градоначалникот на Општина Маврово и Ростуше, Медат Куртовски денеска потпиша договор за подгрант за инвестиции во сферата на инфраструктурата поврзана со туризмот.

-Градоначалникот Куртовски и дректорот на Националнот парк „ Маврово“, Самир Ајдини, аплицираа за проектот „Развој на туризмот во мавровската долина“ при што е добиен подгрант во износ од 32.080.623 денари од страна на Владата преку Меѓународната банка за обнова и развој. Ќе се реализира преку Единицата за спроведување на проектот (ЕСП) „Локална и регионална конкурентност“, информираа од општината.

Додаваат дека со проектот предвидена е реконструкција на стражарската куќа во близина на водопадот Дуф, поправка на дрвените мостови на патеките, како и реконструкција на пешачка патека во должина од еден километар.

-Исто така, предвидена е набавка на дрвени пултови за рекламен материјал од локални производители, набавка на дрвени пултови за производи и сувенири, поставување на детски играчки во просторот на инфо-центарот, набавка на корпи за отпадоци, клупи и столови за одмор, набавка на теренски возила за сафари турата, дообјаснуваат од општината.

Предвидено е и поставување на станица за изнајмување на електрични велосипеди, мобилна апликација за заштита на електричните велосипеди и нивно отклучување во склоп на велосипедската станица, набавка на 10 електрични велосипеди со ГПС(GPS) уреди, како и многу други содржини.

Општина Маврово и Ростуше и НП „Маврово“ за реализација на овој проект ќе кофинансираат 10 отсто од вкупните финансиски средства предвидени за реализација на проектот.