Не е штетно, туку многу корисно: Чоколадото ги подобрува менталните процеси
Италијански истражувачи испитувале различни ефекти на акутна и хронична примена на флаванолот од какаото на различни когнитивни домени и откриле дека различни процеси биле подобрени со дневно внесување на флаванол од какао.
Какаото е богато со флаванол, кој спаѓа во природни соединенија кои ги штитат невроните. Така кај испитаниците било забележано подобрување на работната меморија и подобрена обработка на визуелни информации, откако конзумирале флаванол од какао.
- Резултатите покажаа потенцијал на флаванолот на какаото за подобрување и заштита на спознајните процеси кај лица кои имаат проблеми со тоа. Тој исто така го намалува ризикот од појава на некои кардиоваскуларни болести, ијзваи Валентина Сочи од Универзитетот „Л’Аквиља“ во Италија.
Редовниот внес на какао и чоколада може да донесе позитивни ефекти на когнитивните функции со текот на времето. Меѓутоа, постојат и нуспојави поврзани со високата калорична вредност на чоколадото, потоа кофеинот и теоброминот, како и од многу други адитиви како што се шеќерот и млекото.
Поради тоа, научниците препорачуваат да се конзумира темно чоколадо, кое е по здраво и побогато со флаванол.
Ново на Сител
-
Тошковски: 24 години ЕБР- врвна професионална единица која секогаш и секаде ја чува Македонија
-
Нови собири низ Србија на „Граѓани против блокадите“
-
Емине Ердоган ја повика Меланија Трамп да изрази сочувство и за децата во Појасот Газа
-
Најмалку 25 луѓе загинаа при израелските напади врз Појасот Газа
-
Македонските кошаркарки поразени од Бугарија на кадетското ЕП
-
Министерството за правда на САД објави сведоштва на партнерката на Епстајн, но не и списокот на клиенти
-
Популацијата во Грција се намалила за околу 500 илјади лица во периодот 2011-2024 година
-
Железничкиот сообраќај во Црна Гора во прекин поради штрајк на диспечерите