Македонија
24. January 2022 - 16:01

Маричиќ: За жал нема да бидам дел од владината делегација во Бугарија поради позитивен тест на Ковид-19

Бојан Маричиќ, вицепремиерот за европски прашања не е дел од владината делегација која денеска замина за Софија бидејќи добил позитивен тест на ковид-19.

-Започнуваме со нова динамика и отвораме нова можност со Република Бугарија, на еден поинаков начин на меѓусебна комуникација и соработка, од која очекуваме унапредување на односите и надминување на разликите во интерес на граѓаните на двете земји. Давам целосна поддршка на процесот на продлабочување на соработката на сите нивоа и во сите области, како и зближување на двата народи, преку видливи резултати од функционирањето на работните групи. Јас нема да бидам дел од владината делегација, поради позитивен тест на Ковид – 19 и покрај тоа што немам никакви симптоми, правилата наложуваат изолација. За жал, нема да сум присутен и на првиот состанок на заедничката меѓувладина работна група за европска интеграција и зелени политики со која јас копретседавам, но останувам во комуникација со колегите Грковска, Нуредини и Алити, како и со моите бугарски колеги околу деталите и заклучоците од средбата. Со успех, информраше Маричиќ.