Живот
23. January 2016 - 10:57

Листа на најмоќните пасоши на светот

Моќта и влијанието на пасошите во одредени држави се утврдени според различни критериуми како што се трошоци за просизводство, времето а издавање, времето на важење и број на земји во кои може да се влезе со овој документ без виза.
 
Се покажало дек „највлијателните“ пасоши се на Шведска. Всушност, Швеѓаните можат без виза да влезат во 174 држави.
 
Во ист број на држави можат да патуваат и Фонците, Германците, Британците и Американците.
 
Во Швајцарија најскапа е процедурата за издавање - Швајцарците мораат да платат 150 евра за изработка на овој документ, додека во Шпанија е најевтино и чини 26 евра.
 
Од поранешните југословенски републики, Словенија е на 28 место, Хрватска на 37 место.