Балкан
27. May 2022 - 20:58

Курти: Проблемите на Балканот доаѓаат од Белград и неговата поврзаност со Русија

Според Курти, балканскиот регион е загрозен единствено од Белград, „а сега и од неговите тесни врски со Руската Федерација и нејзината неоправдана, незаконита и неиспровоцирана агресија врз Украина“.

Во краткото обраќање пред новинарите по 20-дневниот престој во САД и подоцнешното учество на Економскиот форум во Давос, Швајцарија, косовскиот премиер рече дека неговите средби со американски бизнисмени и официјални лица биле во функција на привлекување инвестиции во Косово и на безбедноста на државата.

– Имав две главни цели при оваа посета на САД: Првата беше инвестирањето во Косово, а втората беше безбедноста на Косово. Наголемиот дел од средбите ги имав со разни компании, кои ги запознав со прогресот на Косово и можностите за инвестирање. Второ беше прашањето на безбедноста на Косово, во светтлината на проблемите кои ги имаме на Балканот, а тие проблеми извираат единствено од официјален Белград, а сега и од неговите тесни врски со една држава која е во војна, односно со Руската Федерација и нејзината неоправдана, незаконита и неиспровоцирана агресија врз Украина, рече Курти.

Тој информира дека во САД побарал поддршка за зачленување на неговата држава во Советот на Европа, како и во програмата „Партнерство за мир“, како „прв и мошне значаен чекор за зачленување во НАТО“.

Во врска со косовско-српскиот дијалог за нормализирање на односите меѓу двете држави, Курти рече дека, за да се постигне напредок во тој правец потребно е „Белград да се промени“ за да се дојде до конечно решение со меѓуебно признавање на двете држави.

– Значи, треба Белград да се промени и дијалогот да резултира со законски обврзувачки договор за целосно нормализирање на односите, при што централно место ќе има меѓуебното признавање“, изјави Курти.