Свет
9. February 2023 - 12:30

Куче трагач спаси маж по 77 часа под урнатите во Турција

Во продолжение на операциите за пребарување и спасување во Малатија, по реакцијата на дресирано куче, екипите стигнале до Мерал Накир (60), за кого било утврдено дека се наоѓа на првиот кат од шесткатница и успеале да го спасат 77 часа по земјотресот.

Малатија е една од провинциите уништени од силен земјотрес што ги погоди јужна Турција и северна Сирија. Тимовите оствариле звучен контакт со Накир. Акцијата траела околу 20 часа, а блоковите биле пробиени и отворена е дупка кон местото каде што се наоѓал.