Бизнис
24. August 2019 - 18:19

Ќе се избира нова компанија за делницата Дреново-Фариш

Владата подготвува тендерска документација за избор на нова компанија за изградба на втората делница од експресниот пат Прилеп-Градско.

Изградбата на експресниот пат Прилеп-Градско се одвива во три фази, а ќе се избира нова компанија  за втората делница, Дреново-Фариш, за што беше надлежна шпанска фирма која досега не доставила план за работа. ЕБРД, која го финансира проектот, одобри да се побара нов изведувач за втората фаза, Владата прави арбитража и се подготвува постапката за нов изведувач. Втората фаза опфаќа 65 насто од патот.

– Знаете дека договорот со фирмата што е склучен во 2016 година е раскинат. Веднаш се повикани луѓе за арбитража, но се подготвува тендерската документација за избор на нова компанија. Очекуваме во законскиот рок да завршат постапките и да се продолжи со работите каде е застанато. Ова, навистина, е една од најважните трансферзали која, буквално, ја преполовува нашата земја. Важна е за туризмот кон Охрид, важна е за Прилеп, за Битола, за Ресен и за цела Пелагонија, за сите градови и села во овој Регион, изјави премиерот Зоран Заев при денешната посета на Прилеп.

Во Буџетот,  потенцираше, се определени средства за делницата и верувам дека наскоро ќе ја видиме механизацијата да работи на терен.