Свет
8. November 2019 - 13:21

Гутиерес: Европа повеќе не е рај за новинарите

Генералниот секретар на Европската федерација на новинари Рикардо Гутиерес на Светскиот форум за демократија во Стразбур изјави дека Европа повеќе не е „рај” и безбедна средина за новинарите.

– Во Европа во последните пет години се убиени 24 новинари, 13 се убиени на територија на Европската унија – рече Гутиерес во дебатата на тема „Слобода на говорот и заштита на новинарите”.

Тој додаде дека голем број новинари во моментот се наоѓаат во затвори и дека Турција стана најголем „затвор” за новинарите во Европа.

Според него, лошите услови довеле до зголемување на самоцензурата кај новинарите.

– Граѓаните ги доживуваат новинарите како чувари на демократијата, но овие чувари се чини дека ги загубија забите … Јас сум многу загрижен – рече Гутиерес.

Тој оцени дека новинарството не е исто како што било пред 20 или 30 години. Како што наведе, медиумите се одговорни за содржината што ја објавуваат, за разлика од новинарството на социјалните мрежи.

– Тоа е пиратско новинарство – рече Гутиерес.

Форумот под наслов „Дали демократијата е загрозена во времето на информациите” се одржува од 6 до 8 ноември под покровителство на Советот на Европа.

На форумот присуствуваат претставници на медиумите, активисти и политички лидери од целиот свет.

Светскиот форум за демократија во Стразбур е единствена платформа за носителите на одлуки и активисти кои имаат можност да разговараат за клучните предизвици за демократиите ширум светот. Ова е осми по ред форум.