Живот
30. јуни 2016 - 16:09

Гризли мечка нападна и усмрти велосипедист во САД

Гризли мечка нападна и усмрти велосипедист во Националниот парк „Глејсер“ во сојузната американска држава Монтана.

Во соопштението на локалната полиција се вели дека трагичниот инцидент се случил околи 1,5 километри од еден од влезовите во Националниот парк.

Вооружени полицајци, тргнале во потрага по големата мечка веднаш по инцидентот, но властите на Монтана не даваат други детали за потрагата.

Нападите од мечки, а посебно гризли, се ретка појава во овој дел од САД. Од 1910 година, па досега се регистрирани само десет смртни случаи.

Полицијата не го соопштува идентитетот на последната жртва, освен дека станува збор за 38-годишен маж, вработен во американската служба за шуми.

Тој и уште еден велосипедист возеле низ шумата и со велосипедите го исплашиле големото диво животно, кои ги нападнало. Убиениот бил грабнат од своето седло, а другиот бил силно турнат од велосипедот.

Во Канада има околу 20.000, додека во Алјаска близу 30 илјади гризли мечки. Во другите американски сојузни држави нивната бројка се движи меѓу 1.400 и 1.700 животни.

Од 1975 година гризли мечките се третираат како заштитен животински вид.