Македонија
24. May 2022 - 19:42

Ѓорѓевски: Благословот од СПЦ е без ниту едно условување, нѐ прифаќаат како што сме

Во Темата на Денот во Дневникот на Сител ТВ деканот на Богословскиот факултет, Ѓоко Ѓорѓевски зборуваше за  денешното признавање на МПЦ-ОА од страна на СПЦ и посочи дека:

-Aплаузот во Соборниот храм покажува што очекувале верниците. Ќе беа разочарани доколку не се случеше денеска признавањето, но сметам дека ќе имаше трпение и понатаму. Целата атмосфера во црквата отсликуваше едно олеснување и ведрина. Народот се чувствуваше изморен и малку збунет, а сега и радосен, вели деканот на Богословскиот факултет, Ѓоко Ѓорѓевски за денешното признавање на МПЦ-ОА од страна на СПЦ.

-На 9-ти мај почнавме да гледаме повеќе од светлина, беше јасен правецот. Се изнајде решение за сите пречки. Ме радува дека овој благослов од СПЦ се случува без ниту едно условување, нѐ прифаќаат како што сме. Ова е во краток период и мораше да се случи. 55 години беше долг период на чекање, рече Ѓорѓевски во Дневникот Сител.