Фудбал
9. September 2016 - 14:58

Гигантите полудеа, ќе формираат Светска лига

  

Светска фудбалска лига во фудбал, озборување или најава, за она што европските фудбалски великани, или поточно финансиски моќните клубови, со години се обидуваат да се изборат. Британскиот Mirror тврди дека и покрај најавените реформи во Лигата на шампионите, преку кои УЕФА се обидува да им се додвори на богатите клубови, тие сепак сакаат да формираа своја лига и тоа не на европско, туку на светско ниво.

УЕФА најави дека од наредната сезона Лигата на шампионите ќе го смени форматот, односно четирите најсилни европски првенства ќе имаат загарантирани четири места, што значи 16 места ќе бидат пополнети, додека за условно кажано малите екипи, низ квалификациите ќе бидат достапни само четири места во главната фаза.

Сепак, како што пишува Mirror, на сите во УЕФА им е јасно дека тешко ќе можат да ги спречат богатите клубови да организираат свое натпреварување. Најавените реформи, како што објави УЕФА ќе важат до 2021 година, а потоа се најавуваат нови промени кои дополнително ќе ја зголемат разликата помеѓу „големите“ и „малите“ клубови.

Пишувањата на Mirror ги потврдува и Јако Сварт, кој е директор на Европските фудбалски првенства (EPFL)