Живот
27. May 2023 - 19:51

Функционер од Индија испразнил брана за да го најде мобилниот телефон

Владин службеник во Индија испразнил брана за да го најде телефонот што му паднал додека правел селфи.

Потребни биле три дена за испумпување на милиони литри вода од браната. Кога бил пронајден, телефонот не работел затоа што се наполнил со вода. Инспекторот за храна Раџеш Вишвас тврдел дека  во телефонот има чувствителни владини податоци и затоа требало да се најде. Владиниот службеник е суспенцдиран и обвинет за злоупотреба на службена должност.

Вишвас изјавил дека телефонот од марката „самсунг“, вреден околу 1.200 долари, му паднал во браната Керката, во централната индиска држава Чатисгар, во неделата.

Пумпата за испумпување вода работела неколку дена, празнејќи околу два милиона литри вода. Наводно тоа е доволно за наводнување на 6 квадратни километри (600 хектари) обработливо земјиште. Работата е прекината кога по добиена жалба пристигнал друг службеник од секторот за водни ресурси. Тој истакнал дека водата е суштински ресурс и не може да се троши на овој начин, па службеникот е суспендиран до истрагата. Вишвас негира дека ја злоупотребил својата позиција. Тој објасни дека водата што ја исцедил е од преливниот дел на браната и не е во употреблива состојба.