Фудбал
19. May 2022 - 17:55

ФИФА ги одреди судиите за мундијалот во Катар, три дами на главната листа

ФИФА назначи 36 главни судии, 69 помошници и 24 ВАР-судии за Светското фудбалско првенство во Катар во 2022 година. За прв пат во историјата на Светските првенства ќе судат и жени. ФИФА назначи шест женски судии , три од главната и исто толку од помошната листа. 
 
Избраните судии претставуваат највисоко ниво на испитувања од шесте конфедерации на ФИФА, врз основа на нивниот квалитет и перформанси на турнирите на ФИФА, како и на други меѓународни и домашни натпреварувања во последните години, објави ФИФА од седиштетот во Нион.
 
„Како и секогаш, критериумот што го користевме беше „квалитетот на прво место“, а избраните според она што го покажаа се на топ ниво во светот“, рече претседателот на Комитетот за судии на ФИФА, Пјерлуиџи Колина.
 
Проектот „Патот до Катар 2022“ започна во 2019 година, во кој беа вклучени повеќе од 50 судиски тројки кои поминаа низ интензивни подготовки.