Еве зошто сос од домат никогаш не треба да готвите во овој сад, а тоа сите го правиме
Поради реакција на храната и садот во него може да се најдат опасни состојки као алуминиум и јон метал. Најопасни садови се оние од алуминиум, бакар и тефлон, кои стануваат најопасни на температура од 260 до 350 степени Целзиусови, потоа пластиката бидејќи може да испусти пареа и метали опасни по здравјето. За жал, таквите тенџериња и лонци се најзастапени, па ги користите често, а штетата може да ја намалите со употреба на хартија за печење.
Освен материјалот на садот, врз реактивноста влијае и типот на намирниците. Така на пример, помрсната храна и киселите вкусови реагираат побрзо, па никако не се препорачува сосот од домати да се готви во бакарни или алуминиумски садови.
Најдобар избор за готвење се секако садовите од стакло, глина, керамика и силикон.
Ново на Сител
-
На преговорите во Каиро поканета и израелска делегација
-
Недовршен портрет од Густав Климт, продаден за 30 милиони евра
-
ПМФЛ: Неочекуван пораз на Струга
-
Манчестер јунајтед подготвен да потроши 80 милиони евра за Араухо
-
Партиите бараат од граѓаните масовно да излезат на гласање на 8 мај, ВМРО-ДПМНЕ се изјасни дека би формирала влада со Вреди
-
Комисијата за осигурување од автомобилска одговорност ќе одлучува за поскапувањето на полисата
-
Учениците на пролетен распуст, наставата ќе продолжи на 7 мај
-
Блинкен во посета на Саудиска Арабија, Јордан и Израел