Македонија
20. October 2017 - 12:21

Две илјади граѓани се вакцинирале против сезонски грип во Скопје

Од Центарот за јавно здравје - Скопје информираат дека за три дена 2.000 граѓани примиле вакцина против сезонски грип. Посочуваат дека е голем интересот за вакцини против сезонски грип.

Годинава, центрите за јавно здравје имаат на располагање околу 30.000 вакцини, од кои 5.000 се за Скопје. 

Вакцината ги покрива типовите вирус на грип кои циркулираат во северната хемисфера, вклучувајќи го европскиот регион и Македонија, подготвена е согласно препораките на СЗО и штити од два типа на вируси од групата A и еден тип на вирус од групата Б, а производител е Абот од Холандија, информираат од Министерството за здравство.

Вакцинацијата е единствена превентивна заштитна мерка против грип и се препорачува за лицата над 65 години, особено хронично болните лица, мали деца под три години со намален имунитет, здравствени работници, лица со кардиоваскуларни и респираторни заболувања, како и воопшто за лица со намален имунитет. Вакцината против сезонски грип е незадолжителна и се дава на доброволна база.

Вакцинирањето против сезонски грип чини 400 денари, како и минатите години.