Спорт плус
8. May 2016 - 14:23

Доминација на Кенијците на „Скопје Виз Ер 2016“

Доминација на кениските атлетичари на годинашново издание на Скопскиот Виз Ер маратон на кој настапија рекордни повеќе од 7000 натпреварувачи од 45 земји. 

На патеката низ улиците на Скопје  42.195 метри, Кипротич  истрча за 2:13:22,3 часа, а зад него се пласираа уште четворица негови сонародници: Ричард Кипроно Бет, Едвин Кипруто Кирва, Силас Кипрон То и Виклиф Кипкорир Бивот. Сите тие беа на растојание од околу шест минути.
 
Од македонските натпреварувачи, најдобар беше Александар Кираџиев кој го освои седмото место со време од 2:45:54,5, а веднаш зад него пристигнаа Ристе Лазаров и Муџаид Мислимовски.
 
Во женска конкуренција, Бивот ја истрча патеката за време од 2:40:53,7, околу 5,5 минути побрзо од второпласираната Шеваје Гемечу Дебелу од Етиопија. И тука, најбрзата Македонка беше седмопласираната Весна Кираџиева која заврши за 3:22:38,8 часа.