Балкан
24. January 2022 - 11:47

Додик: БиХ е неуспешен проект, треба да се разделиме на цивилизиран начин

Српскиот член на претседателството на БиХ, Милорад Додик изјави за шпанскиот весник „Ел Мундо“ дека БиХ „е неуспешен проект“ и дека најдобро решение за земјата е „Бошњаците, Србите и Хрватите да се разделат на цивилизиран начин“.

– БиХ нема да може да опстане од истата причина поради која не преживеа и Југославија. Во БиХ има три народи. Два од нив, Хрватите и Србите, се многу незадоволни. Муслиманите сакаат да создадат единствена држава во која ќе бидат доминантни, истакна Додик.

– Нашата политика не е насочена кон одвојување. Станува збор за друга можност, врз основа на оценката дека БиХ нема да биде успешна како држава. Ако тоа се случи, најдобро е да се разделиме на цивилизиран начин, додаде тој.

Додик потенцира дека Србите нема да „почнат војна за отцепување“, но повтори дека одвојувањето е најдобро „ако не може да се живее заедно“.

Тој посочи дека Србите „го штитат политичкиот процес“ за да ја постигнат таа цел и дека теориите за можна војна се „бесмислени“. Тој, исто така, нагласи дека БиХ постои како држава само поради притисокот од меѓународната заедница.

– Ова е експеримент на странци. Првата работа што ја предлагам е странците да престанат да ја поддржуваат оваа земја, бидејќи тоа е единствената колонија што моментално постои во Европа. Ајде да најдеме консензус, ако е можно, рече тој.

Додик, исто така, порача дека европскиот висок претставник Кристијан Шмит нема право да воведува закони во БиХ.

– На изборите пред три години освоив најмногу гласови, многу повеќе од двајца мои колеги во претседателството заедно. А сега овој Германец доаѓа и вели дека иднината на БиХ нема да постои со Додик. Кој мисли дека тој е?, изјави српскиот член на претседателството на БиХ.

– БиХ е неуспешен проект. БиХ се соочува со тешка криза. Оваа криза не се појави сега, таа отсекогаш била таму. БиХ е синоним за криза, заклучи Додик.