Македонија
29. March 2020 - 18:14

Детектор: Македонските граѓани се многу загрижени – над 40% сметаат дека ќе се заразат со корона вирусот

Над 40% од граѓаните стравуваат дека ќе се заразат со Корона вирусот, покажува најновото истражување на јавното мислење кое за Детектор го спроведе Институтот за политички истражувања Скопје.

Според него, 10,2% од граѓаните сметаат дека најверојатно ќе се заразат со корона вирусот додека 31% сметаат дека можеби ќе се заразат.  24,1% се на ставот дека веројатно нема да се заразат, додека 12,1% се сигурни дека нема да се заразат.

38% од граѓаните велат дека се премногу загрижени околу состојбата со корона вирусот. 34,5% од анкетираните се многу загрижени, а 21% до некаде загрижени. Малку загрижени се само 3,9% од анкетираните додека 2,3% граѓани рекле дека епидемијата на корона вирусот воопшто не ги загрижува.

Анкетата по нарачка на Детектор ја спроведе Институтот за политички истражувања Скопје врз репрезентативен примерок од 1116 испитаници во периодот од 18 до 21 март оваа година.