-->
-->
Црвеното месо поврзано со зголемен ризк од рак на дојка
-->
Честата конзумација на црвено месо во раната детска возраст може да доведе до благо зголемување на ризикот од рак на дојка, тврдат научници од Харвард.
Според нив, намалувањето на конзумацијата на црвено месо и честиот внес на мешунки, јаткасти плодови, риба и пилешко доведуваат до намалување на изгледите за развој на рак на дојка.
Новите резултати се темелат врз анализата на податоците собрани од околу 89.000 жени на возраст од 24 до 43 години.
Некои поранешни истражувања веќе ја поврзаа претераната конзумација на црвено месо и месни преработки со зголемување на ризикот од рак на дебелото црево, наведува „British Medical Journal“.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Мицотакис: Провокативна, незаконска и недозволива иницијатива од новата претседателка на Северна Македонија
-
Макроекономска и буџетска состојба на Еврозоната теми на средбата на Еврогрупата
-
Работни групи на ВМРО-ДПМНЕ и Вреди на преговори за идната влада
-
Народната банка ќе ги објави пролетните макроекономски проекции
-
Во Косово од денеска само евра, измина преодниот рок што го одреди Централната банка за динарите
-
Факти за Андреј Белоусов, новиот руски министер за одбрана
-
Денеска средба Ердоган – Мицотакис во Анкара
-
Променливо облачно и сончево, попладне услови за дожд и грмежи