Црниот домат е нов кулинарски хит
Благодарение на ГМО инжинерството, научниците одгледаат црн домат кој содржи повеќе антиоксиданс антоцијан, а се користи превентивно при зголемена тежина или дијабетис.
Црниот домат стана вистински кулинарски хит, бидејќи наводно е поздрав од било која сорта домат до сега. На почетокот има зелена боја како и секој нормален домат.
Оваа сорта први ја произвеле американски научници од универзитетот во Орегон, благодарение на ГМО манипулацијата со која го зголемиле нивото на антоцијан, антиоксиданс кој на овошјето и зеленчукот им дава виолетова боја.
Овој антиоксиданс има дејство против воспаленија, го успорува стареењето, а делува и превентивно кај дијабетис и дебелина. Затоа многу и го нарекуваат супер домат.
Во САД веќе може да се најде на пазарот, а во ЕУ дури сега почнува да се одгледува. Иако постојат многу вкрстени и одлични сорти на домати, овој домат е единствен.
Ново на Сител
-
Да не се јадат овошјето и зеленчукот од Трубарево, анализи на почвата да се прават и догодина, велат познавачите
-
Средба на Муцунски со помошникот државен секретар на САД за Европа
-
Тема на денот со Андон Чибишев, токсиколог
-
Директори, началници и шумочувари организирано го пустошеле Малешевието
-
13 приведени по инцидентот пред прилепската болница
-
Мицкоски очекува посуштински разговори со Софија дури по нова година
-
Минчев: Крај за партиските вработувања во Администрација, ќе се намалува за 40%
-
Ќе успеат ли политичарите да го спречат насилството врз жените?